Vacature: Bondscoach Off Road

Binnen de wielerfederatie Belgian Cycling heeft de nationale ploeg een prominente rol met als missie ‘het optimaal begeleiden van toptalent om hun potentieel te ontwikkelen en prestaties van wereldklasse te bereiken’. Dit gebeurt door samenwerking met de regionale vleugels en het nastreven van een optimale omgeving om renners en staf samen te laten excelleren. De laatste jaren behaalden de renners van de selectie met typische blauwe nationale uitrusting vele medailles op EK, WK en Olympische Spelen in de verschillende wielerdisciplines. Ambitie, verantwoordelijkheid, weerbaarheid, teamwork en integriteit zijn kernwaarden die we delen met iedereen in de werking!

TAAKOMSCHRIJVING:

Om onze missie verder na te streven zoeken we een coach die instaat voor de disciplines Veldrijden en Mountainbike. Naast heel wat verschillen is er ook een zekere compatibiliteit tussen beide wielertakken. Terwijl Mountainbike als zomersport zeer internationaal is en op het Olympische programma staat, is het veldrijden een niet-Olympische wielerdiscipline waarin we reeds jarenlang hoge toppen scheren en waaruit bovendien heel wat talent doorstroomt naar andere disciplines. We zijn ervan overtuigd dat de coach Off Road een belangrijke rol kan spelen voor beiden.

De Off Road coach is verantwoordelijk voor de coaching van de categorieën U19, U23, Elite (m + v):

  • Opmaken van kerngroepen per categorie en discipline, op basis van scouting en testing.
  • Afwerken van trainingen en stages voor deze doelgroep(en), aangepast aan de doelstellingen, het programma van de renners, passend binnen de vooropgestelde begroting.
  • Aanleren van technische en tactische vaardigheden voor de specifieke disciplines.
  • Deelname aan competities (oa EK en WK) met een selectie aan renners.
  • Mee voorbereiden van activiteiten op organisatorisch en logistiek vlak, in samenwerking met een team aan medewerkers.
  • Aansturen van stafleden tijdens de activiteiten om de renners zo goed mogelijk bij te staan in hun activiteiten.
  • Samen met de trainingscoördinator, de kernrenners opvolgen om hun ontwikkeling mee te sturen en te adviseren.
  • Scouting tijdens wedstrijden in de verschillende categorieën.
  • Aanspreekpunt zijn voor ouders, clubs, teams, begeleiders van de renners waarmee je werkt.
  • Betrokkenheid op regionaal en nationaal niveau bij de ontwikkeling van deze disciplines.

* ‘Gravel’ is momenteel (net als enkele andere Off Road wielertakken) geen focusdiscipline binnen de topsportwerking. Afhankelijk van de evolutie van deze wielertakken kan dit in de toekomst echter ook onder de vleugels van de Off Road coach komen.

PROFIEL:

  • Gepassioneerd door de wielersport, meer specifiek Mountainbike en/of Veldrijden.
  • Ervaring in coaching van (jonge) renners is een vereiste, bij voorkeur in een off road discipline.
  • Opleiding in de domeinen coaching en training zijn wenselijk.
  • Een pedagogische achtergrond is een meerwaarde.
  • Ervaring als actief renner is een pluspunt.
  • Je bent een teamplayer: Je zal worden bijgestaan door andere experts in specifieke domeinen en je hebt ook ruimte om andere mensen te betrekken voor specifieke noden. We verwachten niet de perfecte coach op alle domeinen, we streven wel naar sterke samenwerkingen om de renners naar hun hoogst mogelijke niveau te helpen. Hiervoor heb je een open mind en sterke interpersoonlijke skills om samen te werken met verschillende mensen en structuren die betrokken zijn in en rondom jouw werkdomein (renners, coaches, trainers, stafmensen, clubs,…).
  • Je bent in het bezit van een rijbewijs B.
  • Je beschikt over een uitstekende kennis van het Nederlands, Frans en Engels.
  • Je hebt kennis en ervaring met de meest courante computertoepassingen voor deze rol.
  • Je staat open om jezelf verder bij te scholen in domeinen waar je moet groeien of die belangrijk zijn/worden in de omgeving waarin je werkt.
  • Je bent gemotiveerd en flexibel – je past je aan volgens de periode (vaak weekendwerk) en locatie (vaak internationaal) waar de sport plaats vindt.

AANBOD:

  • Een voltijdse functie in een ambitieus en goed gestructureerde federatie. Naast een correcte verloning bieden we jou ook tal van extralegale voordelen aan.
  • Je maakt deel uit van het Belgian Cycling Team met coaches, trainingscoördinatoren en andere personeelsleden van de federatie. Gezien de omvang van de rol is ‘teamwork’ een belangrijke factor.
  • Er zijn kansen om jezelf verder te bekwamen in specifieke domeinen.
  • Specifieke afspraken gebeuren na het aanduiden van de meest geschikte kandidaat.

SELECTIEPROCES:

  • Stuur je CV en motivatiebrief naar frederik.broche@belgiancycling.be
  • Na een eerste CV-selectie zijn gesprekken voorzien in de tweede helft van oktober.
  • Opstart: zo snel mogelijk, een exacte datum wordt bepaald in onderling overleg.
  • Heb je vragen over de vacature of de inhoud van de functie dan kan je contact opnemen met Frederik Broché – frederik.broche@belgiancycling.be – 0495.430.431

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: WK PISTE ELITE BALLERUP

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door de bondscoaches Tim Carswell en Kenny De Ketele geselecteerde renners om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen Piste voor Elite, die zullen plaatsvinden van woensdag 16 oktober tot zondag 20 oktober 2024 in Ballerup (Denemarken): DAMES: FOND: Katrijn DE CLERCQ Hélène HESTERS Febe JOORIS Lotte KOPECKY Marith VANHOVE Lani WITTEVRONGEL HEREN: FOND: Thibaut BERNARD Lindsay DE VYLDER Jules HESTERS Fabio VAN DEN BOSSCHE Noah VANDENBRANDEN   PROGRAMMA: DAMES: 16.10.2024 – Ploegenachtervolging (kwalificatie) 16.10.2024 – Scratch 17.10.2024 – Ploegenachtervolging (1ste ronde & finales) 17.10.2024 – Afvalling 18.10.2024 – Omnium 19.10.2024 – 500m Tijdrit 19.10.2024 – Ploegkoers 20.10.2024 – Puntenkoers HEREN: 17.10.2024 – Scratch 18.10.2024 – Individuele achtervolging 18.10.2024 – Puntenkoers 19.10.2024 – Omnium 20.10.2024 – …

Read more
Nationale ploegen

Vernieuwing overeenkomst met hoofdcoach piste Tim Carswell, terwijl Kenny De Ketele zijn afscheid aankondigt

In het licht van de Wereldkampioenschappen baanwielrennen, die volgende week starten in Ballerup (Denemarken), wenst Belgian Cycling aan te kondigen dat de overeenkomst met hoofdcoach piste Tim Carswell wordt vernieuwd voor de volgende Olympiade, tot en met 2028. Eind december 2024 zal echter wel afscheid worden genomen van bondscoach piste Kenny De Ketele. Deze beslissing werd na onderling overleg genomen waarbij De Ketele omwille van persoonlijke redenen zijn coachrol naast zich neer wenst te leggen. Kenny startte als bondscoach piste voor de categorie junioren. Hij combineerde deze functie aanvankelijk nog met zijn actieve loopbaan als renner. Waar hij initieel zijn kennis ten dienste heeft gesteld van jonge renners, bouwde hij vanaf 2022 samen met hoofdcoach Tim Carswell verder aan de …

Read more
Algemeen

WK BMX komt in 2029 naar België, WK Veldrijden en WK Wegwielrennen 2030 ook in ons land

In 2029 vindt het WK BMX plaats in Heusden-Zolder en in 2030 mag België zowel het WK Veldrijden als het WK Wegwielrennen ontvangen. Namen is dat jaar gaststad van het WK cyclocross en Brussel organiseert het WK op de weg. Dat werd deze namiddag officieel bevestigd op het UCI-congres in het Zwitserse Zürich waar momenteel de wereldkampioenschappen Wegwielrennen plaatsvinden. In 2029 is Heusden-Zolder het toneel voor het WK BMX. Heusden-Zolder had zich ook kandidaat gesteld om het WK Baanwielrennen voor Elite te organiseren in 2030, maar die kandidatuur werd niet weerhouden. Er staan wel nog andere internationale kampioenschappen op de kalender in de Limburgse velodroom de komende jaren, die al eerder werden toegekend. Heusden-Zolder ontvangt het EK Piste Elite 2025, …

Read more