Jari Verstraeten over zijn jaar in de driekleur

Op zondag 28 juli worden in Brasschaat twee Belgische titels uitgereikt. Die dag strijden zowel de Heren Elite 2 als de Heren U23 om de driekleur op de weg. Bij de beloften komt er een opvolger voor Simon Dehairs en bij de Elite 2 een opvolger voor Jari Verstraeten, die vorig jaar kampioen werden op het BK in Putte.

Bij de Elite 2 versloeg Jari Verstraeten (35, Bataia Brigade) toen aan het einde van een beklijvende finale Maarten Verheyen en Rutger Wouters. Minder dan één week voor het nieuwe BK halen we met Jari Verstraeten herinneringen op aan het BK in Putte, praten we over zijn jaar in de Belgische trui en peilen we naar zijn verwachtingen voor het komende BK in Brasschaat.

Hoe kijk je terug op het BK in Putte vorig jaar?

“De Belgische kampioenschappen zijn voor mij altijd een doel geweest. Zeker het tijdrijden waar ik al enkele keren een goed resultaat behaald heb en ook al dicht bij de zege ben gekomen. (Jari Verstraeten behaalde de 3de   plaats in 2023 en de 2de plaats in 2022, n.v.d.r.). Het BK in Putte vorig jaar was extra speciaal omdat mijn mama daar woont en de koers aan haar deur passeerde. Zelf heb ik nooit in Putte gewoond, maar ik ken de streek wel. Ik had echter niet verwacht daar die dag te winnen.”

“Het parcours was vrij makkelijk, wat zoals vaak betekende dat het tactisch een moeilijke wedstrijd was. Ik besloot om afwachtend te rijden en te gokken op de finale. Vroege inspanningen betaal je in zo een wedstijd vaak cash achteraf. Die aanpak ging nochtans tegen mijn natuur in. Maar uiteindelijk viel alles in de plooi. In de laatste tien kilometer geraakte ik voorop in een groepje van zes. We hadden niet veel voorsprong en het werd een tactisch steekspel. Tot 200 meter voor de finish had ik niet gedacht te gaan winnen, maar dan kon ik toch nog een beslissende jump plaatsen in de sprint.”

BK Putte 2023: Jari Verstraeten verslaat Maarten Verheyen aan de meet
BK Putte 2023

Hoe voelde het om die Belgische trui toen te mogen aantrekken en die vervolgens een heel jaar te dragen?

“20 augustus 2023 is een dag die ik nooit meer zal vergeten.  Het was een heel mooi moment om die trui in ontvangst te nemen op het podium. Dat het zo onverwacht kwam, maakte het extra speciaal. Het was fantastisch om een heel jaar in die driekleur te mogen rijden, ook op training. Telkens als je je wielerkledij aantrekt, wordt je aan die prestatie herinnerd. Mensen spreken je er ook over aan. Voor een eliterenner zonder contract is dit het mooiste dat je kan bereiken.”

Hoe verliep het seizoen 2024 tot nu toe?

“Dit jaar heb ik minder wedstrijden gereden. Ik ben ook op zoek gegaan naar nieuwe uitdagingen. Zo rijd ik gravelwedstrijden en gran fondo’s. Ik koers geen twee à drie keer per week omdat ik het ook allemaal moet combineren met mijn job als tandarts. Ik moet mijn werkagenda 2 à 3 maanden op voorhand vastleggen, dus als ik wedstrijden wil rijden moet ik die dagen ruim op voorhand blokkeren. Maar tijdritkampioenschappen bijvoorbeeld wil ik sowieso meepikken.”

Hoe plan je je trainingen in?

“Trainen doe ik voor en na mijn werk. Ik woon in Gent en werk daar 1 dag per week en 3 dagen per week werk ik in Antwerpen. Ik heb dus ook één weekdag vrij om te trainen. Vandaag ben ik met de fiets naar het werk in Antwerpen gereden en rijd ik ook met de fiets terug naar Gent. Dat gebeurt natuurlijk niet elke werkdag.”

BK Putte 2023: Maarten Verheyen (2de), Jari Verstraeten (1ste) en Rutger Wouters (3de)

Wat verwacht je van het BK in Brasschaat?

“Ik zou uiteraard mijn titel graag verlengen, maar dat is niet realistisch. Al kan wie meedoet altijd winnen. Zeker op een BK dat doorgaans een rare wedstrijd is. Ik ben ervan overtuigd dat ik sowieso een verdiende opvolger zal krijgen. Twee kanshebbers steken er wel bovenuit: Rutger Wouters en Elias Van Breussegem. Zij hebben een streepje voor op de rest. Zelf ga ik alvast het parcours op dinsdag eens verkennen.”

Related news

BK

Jong talent zegeviert tijdens zonnig BK U17 in Liedekerke

Op zondag 11 augustus 2024 verzamelden de beste U17 renners van België zich in Liedekerke voor het Belgisch Kampioenschap wielrennen op de weg. De zonnige straten van de Vlaams-Brabantse gemeente vormden het decor voor spannende wedstrijde bij de meisjes en jongens U17. De dag begon met de race van de meisjes U17 waar 2 titels op het spel stonden: meisjes 1ste jaars en meisjes 2de jaars. De wedstrijd eindigde op een sprint waarin Jana Gevers aan het langste eind trok. Zij kroonde zich daarmee tot Belgisch kampioene bij de eerstejaars, voor Anna Meeusen en Lise Reyniers. Laura Fivé, die slechts op 2 kilometer van de aankomst woont, was de eerste tweedejaars aan de streep. Zita Peeters en Elise De Bruyn …

Read more
BK

Van Breussegem en Sentjens grijpen Belgische titel op BK Brasschaat

In het zonnige Brasschaat soleerde Elias Van Breussegem (Shifting Gears) vandaag naar de Belgische titel bij de Heren Elite 2. Bij de Heren U23 veroverde Sente Sentjens (Alpecin – Deceuninck Development Team) de driekleur. Elias Van Breussegem maakte bij het ingaan van de laatste ronde de sprong naar een kopgroep van vier renners. Het peloton kwam steeds dichter, maar Van Breussegem koos vooraan het hazenpad. Hij reed alleen richting de finish en arriveerde met een voorsprong van 23 seconden aan de meet. Sven Noels (Wielerteam Decock – Van Eyck – Van Mossel Devos Capoen) snelde naar de tweede plaats. Vier seconden na hem won Jonas Volkaert (VDM – Trawobo Cycling Team) de pelotonssprint om de derde plaats. Ook bij de …

Read more
BK

Filip Meirhaeghe verkent parcours van BK MTB in Beringen op de Ridley Raft

Van vrijdag tot en met zondag vindt in Beringen het Belgisch Kampioenschap Mountainbike XCC & XCO plaats. Daarom trok onze fietsenpartner Ridley met bondscoach Filip Meirhaeghe naar be-MINE om de Raft los te laten op het parcours. De oud-wereldkampioen en zilveren medaillist op de Spelen van Sydney amuseerde zich als een kind in de speeltuin: “Ik vind het een prachtig en compleet parcours, de Raft zorgt ervoor dat ik overal 100% vertrouwen heb!” Met een aankomst in de Baloise Belgium Tour, de organisatie van de Exact Cross Beringen en de uitbouw van het bikepark op be-MINE heeft de Stad Beringen de afgelopen jaren véél inspanningen geleverd voor de koers. In 2026 wordt er ook het BK veldrijden georganiseerd en dit …

Read more