Filip Meirhaeghe verkent parcours van BK MTB in Beringen op de Ridley Raft

Van vrijdag tot en met zondag vindt in Beringen het Belgisch Kampioenschap Mountainbike XCC & XCO plaats. Daarom trok onze fietsenpartner Ridley met bondscoach Filip Meirhaeghe naar be-MINE om de Raft los te laten op het parcours. De oud-wereldkampioen en zilveren medaillist op de Spelen van Sydney amuseerde zich als een kind in de speeltuin: "Ik vind het een prachtig en compleet parcours, de Raft zorgt ervoor dat ik overal 100% vertrouwen heb!"

Met een aankomst in de Baloise Belgium Tour, de organisatie van de Exact Cross Beringen en de uitbouw van het bikepark op be-MINE heeft de Stad Beringen de afgelopen jaren véél inspanningen geleverd voor de koers. In 2026 wordt er ook het BK veldrijden georganiseerd en dit jaar vindt het BK Mountainbike reeds plaat op de populaire mijnsite. Inmiddels is het 12 jaar geleden dat de terrils het decor vormen voor dit spektakel, dat begint met de XCC Short Track op vrijdag en zondag eindigt met de XCO Cross-Country.

De omgeving van de hoofdzetel van Ridley staat al langer gekend als een ware trekpleister voor de fietstoerist, met de hypermoderne Velodroom in Heusden-Zolder, de high-end windtunnel van Bike Valley en het historische Circuit van Zolder in de directe nabijheid. Ook hotspots als ‘Fietsen door de Bomen’ en ‘Fietsen door het Water’ liggen slechts op een steenworp van Ridley. Omdat de fietsenproducent erg gehecht is aan de Beringse grond werd besloten om de organisatie van het BK MTB te ondersteunen en met al hun partners Beringen tot een echte wielerstad om te dopen.

Mountainbikelegende

Wie is er beter geplaatst om het parcours te verkennen dan Filip Meirhaeghe? De wereldkampioen mountainbiken van 2003 (Lugano) – die tevens de Wereldbeker van 2002 won, vier Belgische titels verzamelde en zilver won op de Spelen van 2000 – is vandaag bondscoach van de nationale ploeg. Dankzij de samenwerking tussen Ridley en Belgian Cycling beschikt hij ook over een prachtige Ridley Raft in de typische hemelsblauwe kleuren van de Belgische wielerbond. Met de glimlach trokken Ridley en Filip samen op pad op de terrils.

Het hele jaar door kunnen mountainbikers terecht op de permanente routes op de Avonturenberg. Deze werden als basis gebruikt voor het uittekenen van het parcours van dit BK. Zo zijn er verschillende ‘rock gardens’ aanwezig, telkens met een ‘chickenway’ zodat renners ook telkens een veilig alternatief hebben. Bovenaan het parcours loopt de wedstrijd ook door het skillpark en onderweg liggen er verschillende ‘drops’ en zelfs een wallride.

Mooi aangelegd, maar super zwaar

De puffende bondscoach kon zijn enthousiasme achteraf niet onderdrukken. “Het is echt een prachtige omloop, ik ben er altijd van verbaasd hoe mooi het hier is. Momenteel ligt de omloop er heel droog bij en dan wordt het natuurlijk een snelle wedstrijd. Het zwaartepunt ligt op de lange klim die op het begin van het rondje ligt. Die is erg lang en op het einde ook nog bijzonder steil. Je kan daar echt stilvallen en de wedstrijd verliezen. De afdalingen zijn technisch en amusant, zonder heel gevaarlijk te worden.

De optelsom van de lastige helling, de technische afdaling en de kunstmatige hindernissen maakt van deze omloop een erg complete wedstrijd. “Het is vergelijkbaar met Houffalize. Dat er een aantal zaken zijn aangelegd, stoort mij niet. Dit is in deze discipline juist de trend! Daardoor krijg je het gevoel dat je in de speeltuin rijdt. Ik heb me geamuseerd en dat zullen de renners ook wel doen. Conditie haalt het hier wel van techniek: door die lange beklimming komt iedereen hier op z’n plaats terecht.

Agressief gevoel op de Raft

Net als alle andere Belgische bondscoaches beschikt Filip ook over onze meest geschikte fiets voor dit terrein. Hij is dan ook erg opgetogen over deze full suspension MTB: “De fiets doet wat ik wil en reageert zoals ik het vraag. Daarnaast is de Raft erg agressief en vinnig. Het is zelfs zo dat wanneer ik een bocht verkeerd inschat en te kort indraai, de Raft haar job doet en automatisch terug de juiste positie aanneemt. Ik kan de fiets dus het werk laten doen en dat geeft een geweldig gevoel.”

“Ook op de technische stukken heb ik 100% vertrouwen in de Raft”, gaat Filip spontaan verder. “Het is een fiets die binnen de cross-country aan de top staat. Je merkt dat er de laatste jaren echt een opmars is gekomen van de ‘fully’s’, waar ik zelf aan heb bijgedragen door de eerste wereldkampioen te worden op een full suspension MTB. Met deze fietsen heb je meer comfort. Toen was dat nog een aluminium fiets met carbon elementen, nu is alles carbon en dat maakt het alleen maar leuker om mee te rijden. Ik ben erg tevreden dat ik over deze fiets mag beschikken.”

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES (UPDATE): WK MTB CROSS-COUNTRY PAL ARINSAL

De Sporttechnische Commissie bevestigde de door bondscoach Filip Meirhaeghe geselecteerde renners om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen MTB Cross-country, die zullen plaatsvinden van woensdag 28 augustus tot zondag 1 september 2024 in Pal Arinsal (Andorra): Heren Junioren*: Ryan LAENEN Sverre VAN LEE *Adrien ANCIAUX zal wegens medische redenen niet kunnen deelnemen. Heren U23: Jarne VANDERSTEEN Dames Elite: Emeline DETILLEUX Heren Elite: Pierre DE FROIDMONT Jens SCHUERMANS Programma: Dinsdag 27 augustus: 11.30 Heren U23 XCC – Kwalificatie 12.30 Dames Elite XCC – Kwalificatie 13.30 Heren Elite XCC – Kwalificatie Vrijdag 30 augustus: 12.00 Heren Junioren XCO 16.45 Heren U23 XCC 17.30 Dames Elite XCC 18.15 Heren Elite XCC Zondag 1 september: 11.00 Heren U23 XCO 13.30 Dames Elite XCO 15.30 …

Read more
BK

Jong talent zegeviert tijdens zonnig BK U17 in Liedekerke

Op zondag 11 augustus 2024 verzamelden de beste U17 renners van België zich in Liedekerke voor het Belgisch Kampioenschap wielrennen op de weg. De zonnige straten van de Vlaams-Brabantse gemeente vormden het decor voor spannende wedstrijde bij de meisjes en jongens U17. De dag begon met de race van de meisjes U17 waar 2 titels op het spel stonden: meisjes 1ste jaars en meisjes 2de jaars. De wedstrijd eindigde op een sprint waarin Jana Gevers aan het langste eind trok. Zij kroonde zich daarmee tot Belgisch kampioene bij de eerstejaars, voor Anna Meeusen en Lise Reyniers. Laura Fivé, die slechts op 2 kilometer van de aankomst woont, was de eerste tweedejaars aan de streep. Zita Peeters en Elise De Bruyn …

Read more
BK

Van Breussegem en Sentjens grijpen Belgische titel op BK Brasschaat

In het zonnige Brasschaat soleerde Elias Van Breussegem (Shifting Gears) vandaag naar de Belgische titel bij de Heren Elite 2. Bij de Heren U23 veroverde Sente Sentjens (Alpecin – Deceuninck Development Team) de driekleur. Elias Van Breussegem maakte bij het ingaan van de laatste ronde de sprong naar een kopgroep van vier renners. Het peloton kwam steeds dichter, maar Van Breussegem koos vooraan het hazenpad. Hij reed alleen richting de finish en arriveerde met een voorsprong van 23 seconden aan de meet. Sven Noels (Wielerteam Decock – Van Eyck – Van Mossel Devos Capoen) snelde naar de tweede plaats. Vier seconden na hem won Jonas Volkaert (VDM – Trawobo Cycling Team) de pelotonssprint om de derde plaats. Ook bij de …

Read more