De wielersport in de juiste cadans!

Op 22 juni deelde de UCI mee dat de regel die de maximale versnelling voor junioren beperkt tot 7,93 meter vanaf 01/01/2023 wordt afgeschaft voor de internationale wegwedstrijden.

Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en FCWB dragen de visie gezond groeien in de koers hoog in het vaandel. De wielersport is en moet toegankelijk zijn voor iedereen. Het minimaliseren van de drop-out bij jeugdrenners is één van onze bezorgdheden.

De beslissing van de UCI werd uitgebreid besproken op de verschillende niveaus van de 3 federaties (interfederaal jeugdoverleg, uitvoerend comité, bestuursorgaan).

Rekening houdend met:

  • de toepassing van het UCI-reglement
  • de visie van andere federaties
  • een enquête bij de jeugdclubs
  • een analyse van de deelname aan buitenlandse wedstrijden
  • de standpunten van
    • de medische cel
    • enkele buitenlandse trainers
    • de trainingscoördinatoren
  • situaties in andere sporten (kogelstoten, discus- en speerwerpen, hamerslingeren, voetbal)
  • de mogelijke financiële gevolgen

werd volgend besluit interfederaal genomen:

  • Toepassing van het UCI-reglement in alle UCI-wedstrijden.
  • De huidige versnellingen blijven behouden in alle regionale en nationale wedstrijden.

Ondertussen zullen de 3 wielerfederaties een grondige studie uitvoeren met een evaluatie in juni 2023. Tegen dan zullen er meer gegevens beschikbaar zijn voor het  eventueel aanpassen en afstemmen van de verschillende versnellingen (van U12 tot U23).

Samenvatting versnellingsbeperking (wegwielrennen) 2023:

REGIONALE WEDSTRIJDEN NATIONALE INTERCLUB WEDSTRIJDEN UCI-WEDSTRIJDEN
U9 5,45 m
U10 5,45 m
U11 5,45 m
U12 5,69 m
U13 5,69 m
U14 6,40 m
U15 6,40 m
U17 7,32 m 7,32 m
JUNIOREN 7,93 m 7,93 m VRIJ

Related news

Nationale ploegen

NATIONALE SELECTIES: OLYMPISCHE SPELEN PARIJS – WEG

De Raad van Bestuur van het BOIC bevestigde de door de bondscoaches Sven Vanthourenhout en Ludwig Willems geselecteerde renners om deel te nemen aan de Olympische Spelen op de weg, die zullen plaatsvinden op zaterdag 27 juli en van zaterdag 3 augustus tot zondag 4 augustus 2024 in Parijs (Frankrijk): SELECTIES TIJDRIJDEN: DAMES ELITE: Deze selectie zal worden bekendgemaakt op zaterdag 6 juli. HEREN ELITE: Remco EVENEPOEL Wout VAN AERT   SELECTIES WEGRITTEN DAMES ELITE: Deze selectie zal worden bekendgemaakt op zaterdag 6 juli. HEREN ELITE: Tiesj BENOOT Remco EVENEPOEL Jasper STUYVEN Wout VAN AERT Reserves (in alfabetische volgorde): Arnaud DE LIE – Yves LAMPAERT – Jasper PHILIPSEN – Tim WELLENS   PROGRAMMA Zaterdag 27 juli: 14.30: Tijdrit Dames Elite …

Read more
Federatie nieuws

Massimo Van Lancker wordt nieuwe Directeur Sport op 3 juni

Maandag 3 juni start Massimo Van Lancker als Directeur Sport bij Belgian Cycling. Hij volgt Jos Smets op in die functie. Massimo Van Lancker werkte de voorbije negen jaar bij Cycling Vlaanderen waar hij sporttechnisch coördinator was. Massimo Van Lancker: “Wielrennen maakt van bij het begin deel uit van mijn leven. Ik ben ermee opgegroeid doordat mijn vader renner was en ik heb ook zelf gekoerst. Toen ik bij Cycling Vlaanderen aan de slag kon gaan, was dat een droom die uitkwam. Nu krijg ik een nieuwe opportuniteit om verder te werken aan de toekomst van het wielrennen.” In zijn functie bij Belgian Cycling zal Massimo Van Lancker verantwoordelijk zijn voor het uitzetten van de krijtlijnen van de breedtesport, zowel …

Read more