Wie wordt Belgisch kampioen in Koksijde?

Dit jaar trekken we naar de Belgische kust voor het BK Junioren op de weg. Koksijde wordt op zondag 26 mei het strijdtoneel van hun gevecht om de nationale driekleur. De vraag is of een sprint kan vermeden worden op het vlakke parcours of niet. En wie zijn de kanshebbers op de titel? We vroegen het aan bondscoaches Ludwig Willems en Serge Pauwels.

Ludwig Willems, bondscoach Vrouwen Junioren: “Het is inderdaad een vlak parcours dat de rensters voor de wielen geschoven krijgen en dan kan je verwachten dat het sowieso een sprint wordt aan het einde, maar de rensters maken nog altijd zelf de koers. Een ander scenario is dus zeker mogelijk. Zo was het trouwens ook vorig jaar in Brasschaat op een vlak parcours. Hélène Hesters en Ella Heremans, die eerste en tweede werden, reden de hele wedstrijd voorin. De wind kan hierbij een bepalende rol spelen. Als er veel wind staat kan dat de wedstrijd heel lastig maken.”

“Auke De Buysser (Oost-Vlaanderen, CC Pavé 76) start als topfavoriete. Zij is zeer snel en heeft dit ook al getoond in internationale wedstrijden. Dat iedereen naar haar zal kijken, maakt het natuurlijk niet eenvoudig en dat betekent dat we zeker verrassingen kunnen krijgen. Ella Heremans (Antwerpen, CC Pavé 76) kan ook getipt worden als kanshebster. Zij is vooral gebaat bij een lastige koers om dan aan het einde haar sprint als troefkaart uit te spelen. Ilken Seynave (GMS Cycling Team Glabbeek), die recent Belgisch kampioene in het tijdrijden werd, maakt ook kans op het podium in Koksijde. Met haar team kan ze ook rekenen op een sterk blok. Dat geldt ook voor het Van Moer Logistics Cycling Team en AG Insurance – Soudal NXTG.”

Jarno Widar, BK junioren 2023
Hélène Hesters, BK junioren 2023

Serge Pauwels, bondscoach Mannen Junioren: “Ik verwacht geen massasprint aan het einde van dit BK. Ik denk dat het een harde koers wordt. Het deel van het parcours aan de Hoge Blekker geeft toch wat extra pigment aan de wedstrijd, zeker omdat het in de straten achter de duin heel wat draaien en keren is. Ik denk dat er een ontsnapping zal wegrijden van 8 à 12 renners die dan om de zege zullen strijden.”

“Vorig jaar won Jarno Widar het BK in Brasschaat dat ook op een vlak parcours betwist werd, terwijl hij meer een type klimmer is. Je kan concluderen dat op een BK sowieso de sterkste renners naar voor komen, want iedereen is daarvoor gemotiveerd ongeacht het parcours. De winnaar valt moeilijk te voorspellen. Wat de ploegen betreft staan er twee grote blokken aan de start met ook heel goede renners in hun rangen: Acrog-Tormans en Crabbé-Dstny.”

“Er is een brede waaier aan kanshebbers op de titel. Edouard Claisse (Crabbé-Dstny), Cedric Keppens (Avia – Rudyco Cycling Team), Xander Scheldeman (Decathlon AG2R La Mondiale U19), Jasper Schoofs (Acrog-Tormans), Aldo Taillieu (Air College – Bconcept), Axel Van Den Broek (Acrog-Tormans) en Matijs Van Strijthem (Van Moer Logistics Cycling Team) maken zeker kans op de titel. En mocht het tot een sprint komen mag je zeker Nolan Huysmans (Cannibal B Victorious) verwachten.”

De vrouwen zullen in Koksijde acht rondes van 11,1 kilometer afleggen, goed voor een wedstrijd van 88,8 kilometer. De mannen dienen drie rondes meer af te werken, wat een totaal van 122,1 kilometer betekent. De start en aankomst bevindt zich ter hoogte van Ter Duinenlaan 34.

Related news

BK

BK Ploegentijdrijden Montenaken – Beker van België

Komende zondag, 30 juni, vindt het BK Ploegentijdrijden plaats in Montenaken (Gingelom) georganiseerd door de wielerclub Het Vliegend Wiel Borlo. Deze wedstrijd telt ook mee voor de Beker van België (U17, Junioren en Elite 2 & U23). Programma: Dames Jeugd: start vanaf 10u30 – 21,4 km Jongens U17: start vanaf 10u54 – 21,4 km Heren Junioren: start vanaf 12u10 – 21,4 km Dames Elite: start vanaf 13u02 – 21.4 km Heren Elite 2 & U23 (clubs + UCI-teams): start vanaf 13u45 – 2 ronden van 21,4 km (= 42,8 km) Er wordt gestreden voor in totaal 5 titels. De aankomststreep is getrokken in de Hannuitstraat in Montenaken.

Read more
BK

De Lie sprint naar eerste driekleur, Kopecky soleert naar vierde wegtitel

Onder een stralende zon werd er vandaag gestreden om de Belgische titel op het BK in Zottegem. Bij de mannen Elite sprintte Arnaud De Lie naar zijn eerste driekleur, terwijl Lotte Kopecky soleerde naar haar vierde wegtitel bij de vrouwen Elite. Bij de dames werden nog twee andere kampioenes gekroond: Jesse Vandenbulcke bij de Vrouwen Elite 2 en Febe Jooris bij de U23-rensters. Lotte Kopecky (Team SD Worx-Protime) koos voor een solo van bijna 34 kilometer. Aan de finish had ze een ruime voorsprong van 3’27”. Het duel om het zilver werd gewonnen door Sanne Cant (Fenix-Deceuninck). Zij versloeg daarbij Justine Ghekiere (AG Insurance – Soudal Team). Jesse Vandenbulcke (De Ceuster – Acrog), die zesde werd in de wedstrijd, was …

Read more
BK

BK Binche: Zesde tijdrittitel voor Kopecky, eerste voor Wellens

Binche was vandaag het toneel van de Belgische kampioenschappen tijdrijden voor elite. De nieuwe kampioenen luisteren naar de namen: Lotte Kopecky, Tim Wellens, Sandrine Tas en Rutger Wouters. De eerste kampioen die gekroond werd in Binche was Rutger Wouters (Team Thielemans – De Hauwere). Hij klokte de snelste tijd bij de mannen Elite 2. Wouters legde het parcours van 19,3 kilometer drie seconden sneller af dan Elias Van Breussegem (Shifting Gears) en tien seconden sneller dan Guillaume Seye (Cibel Cebon). De titel bij de vrouwen Elite 2 ging naar Sandrine Tas (Cyclingteam Belco/Van Eyck). Zij versloeg Jesse Vandenbulcke (De Ceuster – Bonache Cycling Team) met een ruime voorsprong van 1’08”. Hanne Van Loock, ploeggenote van Tas, mocht als derde mee …

Read more