Home | NL | FR
Eerste klimstage voor vrouwen

13-05-18 Eerste klimstage voor vrouwen

Belgian Cycling schreef de afgelopen dagen een heel klein stukje geschiedenis. Voor het eerst gingen een aantal dames mee op klimstage. Bondscoach Ludwig Willems kijkt terug op een geslaagde première in de Vogezen.

’s Lands beste mannelijke junioren- en beloftenrenners trekken al een tijdje langer naar de Franse bergketen voor een aantal tests. Ook Githa Michiels, Julie Van De Velde en Kelly Van den Steen pakten hun koffers voor een vierdaagse stage. “Bij mijn weten is het de eerste keer dat dames dit in georganiseerd verband doen”, liet bondscoach Ludwig Willems weten. “Ik herinner me dat Jessie Daams in het verleden ooit in het kielzog van de mannen op klimstage ging, maar verder werd daar nooit een gewoonte van gemaakt. De bedoeling is dat we voortaan ook voor de vrouwen een gelijkaardige inspanning doen.”

De tijd was dus rijp voor een inhaalbeweging. Ludwig Willems vermoedt dat de bepaald bergachtige aard van het parcours waarop in september in het Oostenrijkse Innsbruck voor wereldtitels wordt gestreden de aanzet was om definitief werk te gaan maken van het op poten zetten voor klimstages voor vrouwen. “Er werd al langer over gepraat, maar soms heb je een duwtje in de rug nodig om er ook effectief mee te beginnen. Ik denk dus dat het WK niet vreemd is aan het feit dat de opstart nu plaatsvond.”

Githa Michiels, Julie Van De Velde en Kelly Van den Steen gingen onder meer aan de slag op de Ballon d’Alsace, de col die in het verleden voor bergen cijfermateriaal bij de mannen zorgde. “Die tabellen gaan al jááááren terug. We beschikken over gegevens van jongens die nu de lakens uitdelen bij de profrenners. Githa, Julie en Kelly zorgden bij de vrouwen voor de allereerste testgegevens. Hun prestaties op die col vormen een eerste ijkpunt. We deden zo’n beetje aan pionierwerk, zeg maar.”

Ludwig Willems steekt niet weg dat de Belgische dameswielrenners niet echt tot de internationale top behoren als de weg bergop gaat knikken. “De vijver van waaruit ik als bondscoach in het vrouwenwielrennen kan vissen is sowieso al niet erg groot. Dus wordt de spoeling dubbel dun als je daaruit nog een aantal beloftevolle klimmers moet putten. Maar met renners als Michiels, Van De Velde en Van den Steen zitten we alvast goed. En als ze zelf niet op stage was geweest had ook Sofie De Vuyst er zeker bij geweest. Na haar zware blessures liet ze afgelopen voorjaar heel mooie dingen zien in zwaardere wedstrijden.”

Van De Velde, Van den Steen en De Vuyst zijn rensters die hun heil uitsluitend op de weg zoeken. Githa Michiels daarentegen komt overgewaaid uit het mountainbike. Zij is een van de dames waarop Ludwig Willems rekent met het oog op het WK op de weg. “Githa is een erg taaie atlete, iemand die een meerwaarde zou kunnen zijn voor de wegploeg in Innsbruck. Maar tegelijk wil ze ook het mountainbiken niet laten vallen, omdat ze in 2020 graag naar de Olympische Spelen wilt gaan. Daar heb ik alle begrip voor, maar tegelijk verwacht ik van haar toch ook dat ze een bepaald programma op de weg afwerkt. We werken sinds een paar maanden samen, en voorlopig verloopt alles naar wens. Het wordt niet makkelijk voor haar om alles te blijven combineren, maar ze wil erg graag meedoen in Innsbruck.


Hot nieuws

13-02-19Afsluiting inschrijvingen BLS-opleiding
13-02-19Belgian Cycling kondigt Trainingpeaks aan als ‘Official Training and Coaching Software Supplier’
11-02-19Update info WEG/MTB/BMX 2019
07-02-19Nationale selecties: Salamina Epic MTB
06-02-19Belgian Cycling zoekt wedstrijddokters
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo