Home | NL | FR
Course de la Paix: leerproces

02-05-18 Course de la Paix: leerproces

Ook al pakt het Belgian Cycling Team de komende dagen in de Course de la Paix uit met een stevige juniorenselectie, bondscoach Carlo Bomans weigert zich vast te pinnen op concrete voorspellingen wat de sportieve afloop van de Tsjechische rittenwedstrijd betreft. “Spijkerharde resultaten verwacht je van profrenners, junioren moeten de tijd en de gelegenheid krijgen om fouten te maken. Alleen op die manier maak je vooruitgang.”

Carlo Bomans puzzelde een evenwichtig samengestelde ploeg samen, een team dat de mogelijkheden heeft zich te onderscheiden in elke etappe van de Course de la Paix. “Ook al hebben we geen echte topspurter bij, een paar jongens moeten zich toch kunnen plaatsen in een eventuele spurt. En van de individuele tijdrit en de twee afsluitende etappes waarin behoorlijk wat moet geklommen worden hoeven we ook geen schrik te hebben.”

Eén ding staat vooraf vast: Carlo Bomans schuift bij de start van de Course de la Paix geen specifieke kopman naar voor. “Het algemeen klassement zal uitwijzen wie na verloop van tijd beschermd zal worden”, klinkt het. “Maar in principe vertrekt iedereen op voet van gelijkheid. Ik doe het altijd op die manier. Jonge renners moeten de kans krijgen zichzelf te onderscheiden. Het zal in eerste instantie zaak worden geen tijd te verliezen in de openingsetappe. De individuele tijdrit op dag twee, een pittige proef over 10 kilometer, zal me dan meteen al een beetje wijzer maken. Maar het algemeen klassement wordt traditioneel pas in het slotweekend in een definitieve vorm gegoten. De zwaarste brokken – er is écht klimwerk bij – zitten helemaal op het eind.”

Het Belgian Cycling team werkte met Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix tot dusver twee internationaal behoorlijk goed bezette wedstrijden af. Maar met het oog op de Course de la Paix leerde Carlo Bomans daar weinig van. “Omdat de aard van die koersen sterk afwijkt van het werk dat ons in Tsjechië wacht. Natuurlijk pakken de Denen, de Noren, de Fransen en de Italianen uit met een sterk team. Het is de laatste jaren nooit anders geweest. Maar het komen en gaan van talent in de juniorenrangen gaat zo snel dat het vooraf moeilijk in te schatten is welke ploeg op papier het best voor de dag zal kunnen komen.”

Net daarom is het voor Bomans ook een vraagteken hoe België zich zal verhouden ten aanzien van de rest van het goed gestoffeerde peloton. Treedt er straks voor het eerst een Belg in de voetsporen van illustere oud-winnaars als Fabian Cancellara, Denis Menchov, Peter Velits, Roman Kreuziger, Michal Kwiatkowski of Mads Pedersen? Onmogelijk te voorspellen, zo blijkt. “Want dat staat in een rechtstreeks verband met de kwaliteit van de tegenstand. Hebben we een goeie juniorenlichting, ja of nee? Mijn team is solide, meer kan ik voorlopig niet vertellen. Pas zondagavond zal ik een pak meer weten.”

Belgian Cycling Team:
Remco Evenepoel, Milan Fretin, Steven Pattyn, Henri Van den Abeele, Ilan Van Wilder, Xandres Vervloesem

Rittenschema:
Rit 1   Litomerice-Litomerice (102,5 km)
Rit 2a  Trebenice-Trebenice (tijdrit over 11,2 km)
Rit 2b  Roudnice-Roudnice (62,4 km)
Rit 3   Teplice-Altenberg (96,8 km)
Rit 4   Benesov-Terezin (97,5 km)

Website: www.zmj.cz


Hot nieuws

26-03-19Nationale selecties: Nations' Cup Men U23 - Gent-Wevelgem | Kattekoers
26-03-19Nationale selecties: Nations' Cup Men Juniors - Gent-Wevelgem | GP A. Noyelle
26-03-19Nationale selecties: Nations' Cup Women Juniors - Gent-Wevelgem Boezinge
26-03-19Nationale selecties: UEC BMX European Cup 1&2 Verona
26-03-19Nationale selecties: Coupe de France & UCI Junior Series MTB XCO Marseille
ESSO Beobank AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit Liantis Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo