Home | NL | FR
BK Weg Heren Elite z/c & U23 Stabroek: reacties

14-08-16 BK Weg Heren Elite z/c & U23 Stabroek: reacties

Knallen in de Polders

STABROEK – 
Dat een vlak parcours synoniem staat met een saaie wedstrijd? Wie de Belgische Kampioenschappen Heren Elite zonder contract en Heren U23 in Stabroek heeft gevolgd denkt daar nu helemaal anders over. Want de renners maakten er in beide wedstrijden een heus spektakelstuk van. Met één opmerking die constant terugkeerde: “Dit was een van de zwaarste koersen van het seizoen.”

Een omloop van ruim 14 kilometer lang, dwars door de Noord-Antwerpse polders. Plekken waar de wind vrij spel kreeg, twee kasseistroken van 300 meter die gevolgd werden door een behoorlijk smalle, technische passage: het was genoeg om het peloton elke ronde opnieuw helemaal uit mekaar te halen. Wie tipte op een massaspurt in Stabroek kwam twee keer bedrogen uit. Bij de eliterenners zonder contract haalde Dries De Bont het van twee medevluchters. ’s Namiddags kwam Joachim Vanreyten, de winnaar bij de beloften, solo over de streep in de Stabroekse Dorpsstraat gefietst. Epilogen die volgden op een uitermate boeiend wedstrijdverloop.

Dries De Bondt maakte zijn favorietenrol waar bij de eliterenners zonder contract. De renner van Veranda’s Willems Cycling Team rondde puik werk van zijn ploegmakkers bijzonder koelbloedig af. “We maakten de wedstrijd hard, van in het begin af”, liet de kersverse Belgische kampioen weten. “Omdat we het niet tot een massaspurt wilden laten komen. We zaten met drie renners van dezelfde ploeg in de vlucht van vijftien die de wedstrijd in een beslissende plooi legde. Premont en Van Breuseghem bleven aanvallen tot het de rest zwart voor de ogen zag. En toen kwam mijn moment om de beslissende sprong te plaatsen. Ik kreeg Jimmy Janssens en Dimitri Peyskens mee. De perfecte gezellen om die ontsnapping tot het einde te laten dragen. De klus afmaken in de sprint bleek een koud kunstje.”

Onder meer omdat Jimmy Janssens, de winnaar van de zilveren medaille, zijn beste pijlen eerder had verschoten. Net omdat hij in zijn eentje moest optornen tegen de numerieke overmacht van Veranda’s Willems. “Ik had maar één doel voor ogen: de renners van die ploeg volgen. Dus ging ik een paar keer in het verweer tegen hun aanvallen. Toen De Bondt wegsprong reageerde ik dus ook. Maar meteen voelde ik dat die eerdere counterpogingen behoorlijk wat kracht hadden gevergd. Dus moet ik vrede nemen met zilver. Een beetje tegen mijn zin, want ik was echt wel sterk.”

Dimitri Peyskens viel de tweede in de uitslag bij. Ook hij had alle zeilen moeten bijzetten om weerwerk te kunnen bieden tegen het betere beukwerk van de renners van Veranda’s Willems. “Dus koos ik van bij het begin van de wedstrijd voor de aanval. Ik week geen moment uit de spits van de wedstrijd. Akkoord, dat kost ook behoorlijk wat kracht. Maar achteraan rijden op dit veeleisende parcours in Stabroek was nog minder verstandig geweest. Toen De Bondt versnelde wist ik dat ik niet moest twijfelen: dit was de beslissende zet. Als je met drie voorop rijdt in een kampioenschap weet je automatisch dat je in de medailles valt als je goed samenwerkt. Dus ben ik blij met brons.”

Heren U23: Joachim Vanreyten zet eigen ploegmaats een neus

Ook het beloftenpeloton vond inspiratie in het parcours dat over Berendrechtse en Stabroekse wegen liep. Dat mocht onder meer blijken uit het imposante gemiddelde van meer dan 45km/u waarmee de bonte bende door de polders draafde en de harmonicavorm die de groep continu aannam. Veertien renners gingen half wedstrijd aan de haal, de rest van de koers stond in het teken van een voortdurende achtervolging van groepjes die constant de tanden stuk beten op het verweer dat vooraan onder impuls van onder meer ‘local hero’ Nathan Van Hooydonck werd geleverd. Toen het peloton de vluchters in de slotronde toch weer op de hals viel was de neef van Edwig de enige die nog een tijdje voor de spits van de groep uit bleef rijden. Tot ook de renner van BMC het hoofd moest buigen tegen het sloopwerk van Lotto-Soudal. Op weg om de rode loper uit te rollen voor sprinter Enzo Wouters? Dat was buiten Joachim Vanreyten gerekend. Die sprong weg vlak voor het ingaan van de laatste kilometer en haalde het met miniem verschil van Lotto-ploegmaat Wouters, de renner die Alexander Geuens in de spurt versloeg.

“Of ik zondigde tegen de ploegtactiek door alleen aan te vallen?” herhaalde Vanreyten, in Stabroek goed voor zijn eerste zege van het seizoen, de vraag. “Niet echt, nee. Door weg te springen zette ik Enzo in een zetel. En ik had mijn inspanning nooit doorgezet als er iemand anders in mijn wiel had gezeten. Op deze manier scoort de ploeg toch goud én zilver. Mooi, niet?”

Joachim Vanreyten is momenteel aan de slag bij Crelan-Vastgoedservice als stagiair. “Omdat dat team behoorlijk wat 1.1-wedstrijden rijdt en ik wil uitvissen waar mijn grenzen liggen in dat slag van koersen. Dat maakt dat die trui de komende weken niet zo gek vaak meer zal opduiken in het peloton. Lichtjes ambetant voor Lotto-Soudal, dat geef ik toe. Maar het is niet anders. Ik kon deze kans echt niet laten liggen.”

Enzo Wouters won de spurt van het peloton. Hij had een dubbel gevoel bij de winst van zijn ploegmaat. “Enerzijds ben ik blij voor hem, anderzijds is het vervelend dat die nationale driekleur niet in de ploeg blijft, de komende weken. Heel even overwoog ik mee te springen toen Joachim demarreerde, maar dat doe je nu eenmaal niet met een ploegmaat. Of dit een gemiste kans is? Een beetje wel, ja. Want ik voelde me goed in mijn schik op dit pittige parcours. Als je het mij vraagt was dit een van de zwaarste wedstrijden van het seizoen. Ik weet dat er vooraf veel gespeculeerd werd over deze omloop, maar dit parcours was echt wel een Belgisch kampioenschap waardig. Straf trouwens wat de lokale organisatoren hier voor mekaar kregen. Op dik zes weken tijd een Belgisch kampioenschap op poten zetten, daar kan je als renner alleen maar erg dankbaar voor zijn.”

Alexander Geuens hoefde niet getroost te worden met zijn bronzen medaille. Meer zat er niet in voor de renner van Crelan-Vastgoedservice. “Omdat ik gehinderd werd door een valpartij net op het moment dat Lotto-Soudal het hele peloton op stelten ging zetten. Ik verschoot een behoorlijke pijl om terug in het peloton te kunnen komen. Ik vatte de laatste ronde aan in op vier na laatste positie. Als je dan merkt dat je in de laatste pakweg tien kilometer nog behoorlijk wat volk kan oprapen om uiteindelijk nog de bronzen medaille te pakken mag je echt niet mopperen.”


Hot nieuws

23-04-18Powerpoint gezondheidssessies junioren
23-04-18Bijsturing procedure wedstrijden Dames jeugd
20-04-18Ontdek het Japanse keirin programma van Nicky Degrendele
20-04-18Het belang van een goede hydratatie
19-04-18Lotto-Topcompetitie Nieuwelingen - Vezin
ESSO AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit ADMB Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
Belgian Cycli...
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo