Home | NL | FR
BK Weg Heren Elite: Gilbert de sterkste

26-06-16 BK Weg Heren Elite: Gilbert de sterkste

Philippe Gilbert verslaat Tim Wellens in de spurt

LACS DE L'EAU D'HEURE – Philippe Gilbert de nieuwe kampioen, Tim Wellens op twee en Greg Van Avermaet op drie... Veel mooiere podia kan je niet bedenken voor een nationaal kampioenschap. Gilbert klaarde de klus in een sprint met twee tegen Wellens. De normale sprintverhoudingen tussen de twee werden dus gerespecteerd, in tegenstelling tot een jaar geleden in Tervuren toen Jürgen Roelandts verloor van de op papier tragere Preben Van Hecke.

De drie mannen van het podium toonden zich al heel vroeg in de spits van het gebeuren. Met 21 waren ze toen en daarbij dus heel wat grote namen, maar wel zonder Tom Boonen en de zieke Sep Vanmarcke, die al snel opgaven. De leiders liepen meer dan drie minuten uit, maar toen Thomas De Gendt alleen voorop ging rijden, kwam wat nog restte van het mede door zware regenbuien al sterk uitgedunde peloton toch sterk terug. Net voor de hergroepering versnelde Gilbert, Wellens en Laurens De Plus gingen mee. Zij reden De Gendt voorbij en toen ze meer dan een minuut voorsprong hadden verzameld, leken de medailles verdeeld.
In de op één na laatste ronde moest De Plus echter passen, zodat het een duel om de titel werd terwijl er opnieuw een plekje op het podium vrijkwam. Wellens probeerde Gilbert op de laatste hellingen enkele keren af te schudden, maar dat lukte niet en in de sprint op de hellende aankomststrook veroverde Gilbert vijf jaar na Hooglede-Gits een tweede Belgische titel. Met het oog op de derde plaats roerden Jan Bakelants, Jürgen Roelandts en Pieter Serry zich, maar finaal was het Van Avermaet die het brons pakte.
 
Philippe Gilbert: “Tactisch als team heel sterk gekoerst”

Philippe Gilbert mag dus voor de tweede keer een jaartje in de Belgische driekleur rondrijden, resultaat van een sterke wedstrijd van het met vijf renners gestarte BMC. “Als je vroeg in de koers met 21 renners voorop raakt en je zit er met vier van de vijf bij, ben je al heel sterk begonnen”, zei Gilbert. “Ook in het verdere verloop hebben we het tactisch heel goed aangepakt. Toen De Gendt was ontsnapt, hebben Loïc Vliegen en Dylan Teuns fantastisch werk geleverd om het verschil beperkt te houden. Vervolgens zag ik de tweede groep naderen en zei ik tegen Greg dat het moment daar was om te demarreren. Ik probeerde het als eerste, Greg nam over en vervolgens ging ik nogmaals. Wellens en De Plus sloten aan en het bleek de goede ontsnapping. Uiteindelijk werd het een duel met Tim en ik ben heel attent gebleven, omdat ik wist dat hij het zou proberen met demarrages.”
“Deze titel is een mooie opsteker”, ging Gilbert verder. “Ik had alweer geen goed voorseizoen en ook de voorbije jaren waren niet super, maar ik ben altijd professioneel gebleven en hard blijven werken. Met deze zege is het bewijs geleverd dat ik dankzij de zware trainingen weer op niveau ben. Het geeft me ook een wat sterkere onderhandelingspositie in de zoektocht naar een nieuwe ploeg. Het is voor het eerst dat ik in deze situatie zit, misschien heeft dat met mijn leeftijd (Gilbert wordt op 5 juli 34) te maken.”
De vlucht met een pak favorieten kwam heel vroeg in de wedstrijd tot stand. “Al bij de eerste passage op de tweede helling in het parcours voelde ik aan dat het snel zou breken”, aldus Gilbert. “Ik zag een pak renners die bij het bovenkomen niet meteen naar de grote plaat konden schakelen. Helemaal vooraan zitten was dus de boodschap. Dat bleek even later.”

Tim Wellens: “Ik kreeg Philippe niet uit het wiel”
 
Tim Wellens kon wel vrede nemen met zijn tweede plaats. “We zaten in de slotronde met twee sterke renners vooraan, ik heb geprobeerd om Philippe uit het wiel te rijden, maar dat is me niet gelukt. Er zat ook niet echt veel power meer op”, erkende hij. “Hij ging telkens heel vlotjes mee in mijn spoor. Dan moet je concluderen dat hij vandaag beter was. Ik hou wel een goed gevoel over aan dit BK, zelfs al telt in een kampioenschap eigenlijk enkel de eerste plaats. Ik was ietwat onzeker gestart wegens lichte maagproblemen, maar in de wedstrijd liep het goed en dan begin je in je kansen te geloven. Eigenlijk hield ik in de slotfase in de eerste plaats rekening met Van Avermaet, maar Gilbert heeft nogmaals bewezen dat je hem nooit mag afschrijven.”

Greg Van Avermaet: “In situatie waarin ik niet wilde belanden”

Net als vorig jaar in Tervuren kreeg Greg Van Avermaet een bronzen medaille om de nek. De situatie was wel totaal anders. Vorig jaar kreeg hij na een late reactie de kloof met Van Hecke en Roelandts niet meer overbrugd, nu zat hij gevangen door de aanwezigheid van ploegmaat Gilbert in de kopgroep.
“Ik was inderdaad in de situatie beland waarin ik niet wilde belanden”, verklaarde hij. “Dat is gokken, natuurlijk. Voor hetzelfde geld raken ze niet weg en is het bij een volgende versnelling van mij prijs. Ik had bovendien de pech dat er bij ons totaal geen samenwerking meer kwam, enkel Bakelants wilde er nog alles aan doen om terug te keren. Zodra de kloof een minuut bedroeg, wist ik dat de titel verloren was. Ik ben wel blij voor Philippe, want hij heeft de titel verdiend gewonnen. Dit na een in mijn ogen perfecte koers als team. We waren met vier heel goed vertegenwoordigd in een heel interessante kopgroep, we zaten lang op ons gemak en dan weet je dat er in de finale demarrages zullen volgen. Die van Philippe was de goede. Jammer voor mij, want ik had graag in de driekleur de Tour aangevat. Een eventuele ritzege daar zal er echter niet minder mooi door zijn.”

Uitslagen BK Weg Les Lacs de l'Eau d'Heure Heren Elite: klik hier


Hot nieuws

22-06-18Lotto-Beker van België Junioren - De Arend der Juniors
21-06-18Campenaerts met klein verschil
21-06-18Bekijk het BK Tijdrijden via onze livestream!
20-06-18Nationale selecties: Cottbuser Sprintcup
20-06-18Ga met TUI naar het WK Wielrennen in Innsbruck
ESSO AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit ADMB Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
Belgian Cycli...
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo