Home | NL | FR
BK Weg Dames Elite: Kaat Hannes sprint naar titel

26-06-16 BK Weg Dames Elite: Kaat Hannes sprint naar titel

Kaat Hannes pakt verrassend uit

LACS DE L'EAU D'HEURE – Kaat Hannes is de nieuwe Belgische kampioene bij de dames elite. Bij de favorieten werd ze vooraf niet geplaatst, maar in een sprint op een lastige aankomststrook toonde ze zich sneller dan Lotte Kopecky en Jolien D’hoore.

De koers meteen hard maken om zo te proberen D’hoore, zonder ploeggenoten aan de start, af te matten. Het was het scenario dat vooraf meermaals werd vooropgesteld om haar van een vierde titel te houden. In de tweede van zeven ronden werd het ook zo geschreven. Isabelle Beckers en Maaike Polspoel trokken in de aanval en kregen even later het gezelschap van Demmy Druyts, Sanne Bamelis en Githa Michiels, die straks op de Spelen in Rio België zal vertegenwoordigen op de mountainbike. Een reactie van Sjoukje Dufoer en Eva Maria Palm kende geen succes, de vijf liepen 2:30 uit.
In de tweede wedstrijdhelft kwam er reactie van in eerste instantie D’hoore, Kopecky, Sofie De Vuyst, Anisha Vekemans en Valerie Demey. Zij kregen het gezelschap van Lieselot Decroix, Ann-Sophie Duyck, Annelies Dom, Hannes, Nathalie Verschelden, Celine Van Severen en Jolien Verschueren. Een ronde later, op ruim dertig kilometer van de finish, leek de wedstrijd dan stilaan in een definitieve plooi te vallen toen D’hoore, Kopecky, Vekemans, Demey en Van Severen nogmaals versnelden en zienderogen naderden op de koplopers. Het verschil met het peloton liep op tot een minuut, maar toch volgde in de slotronde nog een hergroepering, dit nadat Michiels nog even was ontsnapt uit de kopgroep. Zo gingen wat tegen de verwachting in zeventien rensters samen de laatste kilometers in. Enkele late aanvalspogingen, onder meer van Nathalie Verschelden, kenden geen succes. Vekemans trok de sprint aan voor Kopecky, maar het was Hannes die op volle snelheid van achteren uit naar de titel snelde.
 
Kaat Hannes: “Teruggekomen vanuit verloren positie”
 
“Dit is mijn eerste zege in twee jaar, dan kan je moeilijk zeggen dat je het had verwacht”, begon Kaat Hannes haar verhaal. “Anderzijds had ik de voorbije weken vooral in functie van deze wedstrijd gewerkt. Donderdag in de titelstrijd tegen de klok, niet meteen mijn specialiteit, voelde ik wel dat het met de conditie goed zat. Ik was in Mol tevreden over mijn prestatie op zich, zonder naar het resultaat te kijken. Ondanks dat goede gevoel besefte ik wel dat alles moest meezitten om hier kans te maken op de titel.”
“Op twee ronden van het einde leek die kans weg. Voordien was ik eigenlijk telkens mee toen vooral D’hoore en Kopecky versnelden, maar op dat moment moest ik echt even passen. Zo kwam ik eigenlijk in een verloren positie terecht, maar door het harde werk van Kaat Van der Meulen en Annelies Dom kwam het in de slotfase alsnog allemaal samen. Maar om dan ook nog eens D’hoore en Kopecky te verslaan in een sprint, dat hield ik niet echt voor mogelijk. Vekemans zette de sprint in, ik ging mee en had veel meer snelheid. Ik nam de leiding en er kwam niemand meer over. Schitterend gewoon.”

Lotte Kopecky: “Ontgoocheling groter dan voorgaande jaren”
 
“Ik pak hier voor de derde keer op rij zilver en daarmee ook de titel bij de beloften, maar die trui interesseert mij met alle respect niet echt meer”, zei Kopecky, nog altijd maar twintig. “Ik had al een heel sterk jaar achter de rug en voelde me echt klaar om de echte titel bij de elite te veroveren. De ontgoocheling is dan ook groter dan de twee voorgaande jaren. Ik was heel goed en samen met Jolien heb ik meermaals het initiatief genomen om het pak op een lint te trekken. Op zeker moment waren we dan met vijf weg in de achtervolging op de kopgroep. Als we daar goed ronddraaien, komen we sneller bij de leiders en heeft het peloton volgens mij geen kans meer om terug te keren. Nu namen enkele rensters nauwelijks initiatief en dat heeft ervoor gezorgd dat we nog met een vrij ruime kopgroep naar de meet reden.”

Jolien D’hoore: “Benen liepen vol in de sprint”

“De kans zat er zeker in om een vierde titel te veroveren”, stelde D’hoore. “Als de verstandhouding beter is in ons achtervolgende groepje was het peloton wellicht niet meer teruggekeerd. Ook in de sprint zelf had ik vervolgens nog mijn kans. Ik beantwoordde de versnelling van Vekemans, maar die viel al op 250 meter van de meet stil. Op deze lastige aankomststrook is het dan nog heel ver, zodat het tempo er zo goed als helemaal uitging. Hannes kwam met volle snelheid voorbij, ik probeerde nog opnieuw aan te zetten, maar mijn benen liepen vol.”

Uitslagen BK Weg Les Lacs de l'Eau d'Heure Dames Elite: klik hier


Hot nieuws

22-06-18Lotto-Beker van België Junioren - De Arend der Juniors
21-06-18Campenaerts met klein verschil
21-06-18Bekijk het BK Tijdrijden via onze livestream!
20-06-18Nationale selecties: Cottbuser Sprintcup
20-06-18Ga met TUI naar het WK Wielrennen in Innsbruck
ESSO AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit ADMB Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Toyota Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
Belgian Cycli...
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Verzekeringen
Begeleiding n...
Palmares
Records
PartnersLinksVideo