Home | NL | FR
Sander De Pestel Belgisch kampioen na nipte sprintzege

29-05-16 Sander De Pestel Belgisch kampioen na nipte sprintzege

HOOGLEDE-GITS – In Hooglede-Gits heeft Sander De Pestel (Van Moer Logistics CT) de Belgische titel bij de junioren veroverd. In een prangende sprint versloeg hij nipt Stijn Demolder. Aaron Dewachter pakte brons.

De junioren wachten doorgaans niet lang om er de beuk in te gooien en dat was deze keer ook niet anders. Al in de openingsronde trok Gerben Thijssen ten aanval. Hij kreeg snel het gezelschap van Alex Colman, nog wat later kwam ook Yentl Bekaert aansluiten. Toen ze driekwart minuut voorsprong hadden verzameld, kwam er reactie vanuit het peloton met toen al De Pestel, Ruben Apers en Lothar Verhulst. Deze drie overbrugden de kloof, zodat we in de vierde van dertien ronden zes leiders kregen. Zij fietsten maximaal net geen minuut voorsprong bij mekaar, maar na het afhaken van Colman en Bekaert werden de resterende vier leiders op iets minder dan veertig kilometer van de finish gegrepen.

Robbe Debuyck was iets later de aanstoker van een volgende vlucht. Hij kreeg snel het gezelschap van Demolder, Stef Claes, Yarno Vandenbroeck en Tim Vandermosten. Op minder dan twintig kilometer van de finish ging Demolder alleen door en met vijftien seconden voorsprong op de al eerder bedrijvige Verhulst, Dewachter en Sébastien Grignard vatte hij de slotronde aan. Op enkele kilometers van de finish kwamen deze drie bij Demolder, maar ondertussen was ook het peloton nog sterk genaderd. Enkele renners slaagden er in de slotkilometer in om het resterende kloofje te overbruggen, waarna De Pestel zich net iets sneller toonde dan Demolder.

Sander De Pestel: “Conditie was er al, maar ik kende nog niet veel geluk”

De zege van De Pestel was dus heel nipt en hij leek in de slotmeters eigenlijk iets te zeker van zijn stuk. “Dat was het niet”, zei de winnaar uit Sint-Niklaas. “Op vijftig meter van de finish moest ik gewoon gaan zitten, omdat ik tegen de krampen aan zat. Het was dan ook uit vrees te worden gepasseerd dat ik nog even omkeek. Ik was dan ook al van ver aangegaan. Op zo’n 500 meter van de meet waren we met enkele renners komen aansluiten, waarna ik heel even bleef zitten. Vervolgens heb ik uitgepakt met een verrassingsaanval, in mijn ogen mijn enige kans op winst.”

De Pestel was eerder in de wedstrijd ook al betrokken bij een aanval waarbij hij een zestal ronden voorop reed. “Ik ging mee omdat er enkele goede renners bij waren, maar echt goed ronddraaien deed het toch niet. Echt overdreven veel inspanningen heb ik in die vlucht dan ook niet geleverd. Groot werd de voorsprong nooit en dan weet je dat er nauwelijks kans bestaat dat zo’n ontsnapping standhoudt.”

De titel van De Pestel kwam er na een al pechvol seizoen. “In Kuurne was ik verkouden en ik heb moeten ondervinden dat blijven koersen met ziekteperikelen niet de juiste keuze is. Daarna kende ik regelmatig pech terwijl ik in een kansrijke positie zat. Vorige week nog in de slotrit van de Trophée Centre Morbihan. Ik was op pad met twee Fransen en een Deen. De Fransen gaven alles in functie van het klassement en ik zat in een luxepositie om een gooi te doen naar ritwinst. Tot ik op drie kilometer van de finish lek reed. Ik wist dus wel dat de conditie top was, alleen moest ik eens wat geluk hebben om dit echt om te kunnen zetten in een resultaat.”

Stijn Demolder: “Iets te lang gewacht om aan te gaan in sprint”

Stijn Demolder probeerde in de voorlaatste ronde solo een gooi te doen naar de Belgische titel, maar zocht daar niet meteen de verklaring voor zijn nipte sprintnederlaag. “Ik had nog genoeg over, maar ik wilde met de wind op kop zeker niet te vroeg beginnen. Achteraf bekeken heb ik iets te lang gewacht. Ga ik twintig meter eerder aan, dan win ik wellicht wel. Voor de rest heb ik een voor mij wat atypische koers gereden. Meestal ben ik al vroeg in de wedstrijd vrij actief, waardoor ik op het einde vaak iets tekortkom. Nu heb ik negentig kilometer afgewacht om me pas in de echte finale vooraan te tonen. Toen we met vijf voorop kwamen, lieten de andere vier het werk vooral aan mij over. Dan kon ik net zo goed alleen doorgaan. Ik had in de slotronde misschien even kunnen wachten toen er drie op komst waren, maar nogmaals het is volgens mij niet die inspanning die me de titel heeft gekost.”

Aaron Dewachter: “Al bij al blij met bronzen medaille”

Aaron Dewachter toonde zich vooral tevreden met zijn derde plaats. “Als je helemaal op het einde in kansrijke positie zit hoop je altijd op winst, maar ik zat bij het aanzetten van de sprint in Sanders wiel en hij was gewoon de betere. Vooraf hoopte ik op top tien, met het brons ben ik dus al bij al wel blij. Vooral omdat ik me in de eerste koershelft niet echt goed voelde. Door veel te eten en te drinken was het in de finale veel beter, maar in de slotkilometer voelde ik toch dat het moeilijk zou worden. In dat opzicht verliep het in de sprint eigenlijk nog beter dan verwacht.”

Resultaten BK Weg Heren Junioren: klik hier


Hot nieuws

23-03-17Lotto-Beker van BelgiŽ Nieuwelingen - Gent-Wevelgem Katjeskoers
21-03-17Nationale selecties: Nations' Cup Men U23 - Gent-Wevelgem | Kattekoers
21-03-17Nationale selecties: Nations' Cup Men Juniors - Gent-Wevelgem | GP A. Noyelle
21-03-17Nationale selecties: Nations' Cup Women Juniors - Gent-Wevelgem Boezinge
21-03-17Nationale selecties: Coupe de France & UCI Junior Series MTB XCO Marseille
ESSO AG Insurance lotto
Bio-Racer Shimano Liberale Mutualiteit ADMB Ridley Jupiler Het Laatste Nieuws Concordia Etixx NNOF Vanreusel Snacks Sporza
Be Gold Cloud Partners

NewsKBWB
Contact
Openingsuren
Organigram
Logo & Huisst...
Doel en taken
Mission state...
Statuten
Huishoudelijk...
Routebeschrij...
Disciplines
Weg
Piste
Veldrijden
MTB
Trial
BMX
Indoor Cycling
Recreatie
Belgian Cycli...
Programma
Selecties
OS - WK - EK
Kledij
Belgian Cycli...
Women's Cycli...
BK
Organisatie B...
Toegewezen Be...
Disciplines
Commissarisse...
Word commissaris
Modelformulie...
Algemene regl...
Colleges
Specifieke sp...
Organisatievo...
Protocol Spor...
Antidoping
Seingevers
Formulieren
Kalenderkaarten
Vergunningen
Deelname buit...
Aanvraag luis...
Aanvraag wild...
Telecommunica...
Prijzenbarema's
Events
Publicaties
Beslissingen ...
Newsflash
Verzekeringen
Palmares
Records
PartnersLinksVideo